Spelskola för betting

Allt du behöver veta för att spela på sport

Vår spelskola är enkel att följa när du snabbt vill komma igång med att betta på sport och odds. Den är till för dig som inser att kunskap förbättrar dina chanser att vinna. Kanske har du aldrig tidigare spelat på sport och vill lära dig hur det fungerar, eller har kanske bettat förut , utan att ha koll på alla termer och begrepp. Oavsett vilket är denna skola en bra början.

Du behöver så klart inte kunna alla begrepp för att börja betta, men det är alltid bra att vara förberedd och kunna det mest grundläggande. Ett tips är också att bokmärka den här sidan och komma tillbaka när du stöter på något begrepp du inte riktigt har koll på.

Spela på kunskap

Alla former av oddsspel och betting handlar lika grad om tur, och det finns så klart inga dunderknep som kommer göra dig ekonomisk oberoende på en gång. Däremot går det att förbättra dina chanser till framgång. Det första, och vågar vi säga, viktigaste rådet är att främst spela på sådant du har koll på och förstår. Tittar du mycket på exempelvis fotboll så är det en perfekt sport för just dig att börja med.

Lär dig att hålla koll på din bankrulle (Bankroll Management)

Din bankrulle, även kallad bankrolll, är det beloppet du har råd att avvara på att betta. Det absolut viktigaste - oavsett hur mycket eller lite du spelar - är att vara medveten om hur du umgås med dina pengar. Med hjälp av enkel pengahantering, även kallat bankroll management (BM) på engelska, kan du behålla dina pengar längre och minska chansen för att bli pank.

Det vanligaste är att man satsar som högst mellan två och fem procent av sin bankrulle på ett spel. Går man över denna procentsats riskerar man att snabbt förlora allt. För att göra det enkelt för sig kan man dela upp sin bankrulle i flera delar (units). För att bättre förstå pengahantering kan vi ta ett exempel:

Din bankrulle består av 2 000 kronor som du har råd att förlora på spel. Du väljer att satsa som högst fem procent på varje spel. Fem procent av 2 000 kronor är 100 kronor, vilket du satsar på en fotbollsmatch. Tyvärr förlorar du pengarna och har då 1 900 kronor (2 000 - 100 kronor) kvar i din bankrulle. Eftersom du förlorade din insats måste du nästa gång sänka beloppet du satsar med, eftersom du i det här exemplet ska hålla dig till 5 procent av din bankrulle för varje spel. Därför satsar du nästa gång som högst 95 kronor (fem procent av 1 900 kronor).

Eftersom beloppet du satsar skiljer sig beroende på hur stor din bankrulle är för tillfället, blir det svårare att snabbt förlora allt. Du kan så klart ha riktig oflyt och förlora väldigt mycket pengar, men det är mycket viktigt att inte avvika från strategin när du känner dig frustrerad. Det här tar oss till nästa steg i den här spelskolan: hur du hanterar tilt.

Att hantera tilt

Alla som har bettat en längre tid har någon gång blivit tiltade, eller frustrerade, till följd av en stor förlust eller rent av en mängd förluster på raken. Det värsta du kan göra sådana lägen är att låta frustrationen ta över och börja tänka irrationella tankar om hur spelen är riggade eller att du aldrig kommer ha tur igen, eller liknande.

En sak som de som vinner i längden på sportodds har gemensamt är att de kan hantera sina känslor även när spelen inte sitter. Eftersom alla människor är olika och har olika smärtgränser är det viktigt att utgå från sig själv och komma fram till sina egna strategier för att hantera frustration. Det viktigaste är att du lär känna dina egna signaler och kan förstå själv när det är dags att sluta spela.

Odds

Odds, eller EU-odds, skrivs i decimalform som till exempel 2,15, 1,85 och 3,50. Det sistnämnda exemplet innebär att man får 4,5 gånger insatsen tillbaka. Om man skulle satsa 100 kronor så får man alltså tillbaka 450 kronor vinst. Observera att många sajter använder sig av det anglosaxiska formatet för decimaler med en punkt i stället för ett kommatecken, så att exempelvis 1,5 skrivs som 1.5.

Oddsbonus

Många bettingsajter på nätet erbjuder en oddsbonus när du registrerar dig för första gången. Det egentliga syftet med en oddsbonus är att du ska få chansen att bekanta dig med sajten och testa dess utbud, utan att du behöver riskera dina egna stålar. Har du redan lite mer erfarenhet är oddsbonus dessutom en genväg till de stora vinsterna. Med hjälp av en oddsbonus kan du satsa rätt stora pengar på lite mer osäkra spel med högre odds, utan att behöva riskera dina egna surt förvärvade slantar.

Att spela med bonuspengar skiljer sig lite från att spela med "egna" pengar och det finns en hel del att tänka på när du väljer en bonus. Stora maxbelopp i sig kan vara kul, men det gäller att hålla koll på detaljerna i erbjudandet. När det gäller oddsbonusar är det först när du har läst det finstilta som du vet riktigt hur bra erbjudandet är.

Bonusodds vid insättning

En oddsbonus är vanligtvis uppdelad i två delar. Den första får du när du registrerar dig och består vanligtvis av en mindre summa pengar som sätts in på ditt nya spelkonto. Den andra delen är den klassiska insättningsbonusen där spelsajten matchar ditt insatta belopp med extra pengar. En insättningsbonus för betting och oddsspel har tre viktiga komponenter: matchningsprocenten, omsättningskravet och bonustaket.

Matchningsprocenten är enkel att förstå. En bonus på 100 procent betyder helt enkelt att 100 procent av beloppet du sätter in även sätts in av spelbolaget. En matchning med 200 procent betyder att spelbolaget sätter in dubbelt så mycket och alltså i praktiken en tredubbling av din ursprungsinsättning.

Bonustaket är det belopp bettingsajten som mest kan tänka sig ge bort. Låt oss ta en oddsbonus som är utformad i termerna "150 procent upp till 2 000 kronor" som exempel för hur taket interagerar med matchningsprocenten. Sätter du in 500 kronor kommer ditt spelsaldo landa på 750 kronor. 150 procent av 500 kronor är 750 kronor. Här spelar det ingen roll att det finns ett tak, men hade du istället satt in 1 400 kronor hade det gjort det. 150 procent av 1 400 kronor är 2 100 kronor vilket betyder att du då slår i bonustaket som ligger på 2 000 kronor. I detta fall hade du alltså satt in 1 400 kronor och bettingsajten 700 vilket resulterar i ett totalsaldo på 2 100 kronor. En insättning som inte optimeras mot taket kan innebära att du går miste om extrapengar.

Omsättningskrav är den tredje komponenten i en bettingbonus och är spelbolagets sätt att försäkra sig om att de som tar del av gratispengar tänkt stanna åtminstone ett par spel. Hade oddsbolagen gett bort 1 500 kronor bara så där hade de snabbt gått i konkurs men med ett omsättningskrav kopplat till oddsbonusen kan de fortsätta att generera vinst, inte bara till vissa spelare, men också till sig själva. Ett omsättningskrav fungerar i praktiken på följande sätt. Vi säger att du använder dig av den oddsbonus vi beskrev tidigare och sätter in 500 kronor och får 150 procent matchat och omsättningskravet visar sig ligga på fem gånger ditt bonusbelopp. Det betyder att innan du kan ta ut några pengar måste du antingen spela bort de 250 kronor du fått i bonus, eller att du totalt sätter 250 gånger 5 kronor i spel. Du behöver inte, och får i många fall heller inte satsa hela beloppet som krävs utan de 1 500 kronorna kan omsättas över flera olika matcher och resultat. För att göra det hela ännu lite lurigare för oss som spelar kan det även ligga restriktioner på vilka spel som räknas mot omsättningskravet. Det kan röra sig om att du till exempel inte får spela på resultat med sämre än 1,4 i odds. Det är förståeligt att den här restriktionen finns då det är extremt lätt att under en 30-dagars period (som brukar vara tiden du har på dig att omsätta dina bonuspengar) hitta stensäkra matcher.

1 X 2

Den vanligaste och enklaste typen av betting är 1 x 2, också kallad "matchvinnare". Det här betyder helt enkelt att du satsar på vem du tror kommer vinna matchen. Om du inte är säker på att något av lagen kommer vinna så kan du skriva "X" och därmed satsa på oavgjort. Ettan refererar vanligtvis till hemmalaget medan tvåan hänvisar till bortalaget. För att göra det så enkelt som möjligt brukar spelbolagen skriva lagen så att hemmalaget är till vänster och bortalaget till höger. I exemplet Real Madrid mot Barcelona är alltså Real Madrid hemmalag (till vänster) medan Barcelona är bortalag.

Asian Handicap

Asian handicap är en mycket populär spelform som har sitt ursprung i Asien men har kommit att bli populärt världen över. Spelformen som ibland förkortas "AH" uppkom då man ville ha fler alternativ utöver att satsa på utöver oavgjort i fotbollsmatcher. Alternativet för att kryssa matcher togs bort och istället lade man till alternativ för handikapp.

Asian Handicap kan verka svårt att förstå sig på om man aldrig spelat det förut, men det är faktiskt ganska enkelt. Här nedan går vi igenom de vanligaste handikappen för att du ska få en tydlig bild över hur det fungerar.

0 (scratch): Man spelar på seger antingen på hemmaplan eller bortaplan. Om matchen slutar oavgjort vinner man inte men får tillbaka det man har satsat. Det följer samma enkla princip som Draw no Bet (DnB) som vi har listat längre ner på sidan.

0, -0,5 (-0.25): Man vinner om det lag man satsat på vinner matchen. Skulle matchen sluta oavgjord så får man bara tillbaka halva insatsen och förlorar den andra halvan. Om det laget man inte satsat på vinner matchen så förlorar man hela sin insats. Dels spelar man alltså på scratch (0) och dels på -0.5

0, +0.5 (0.25): Man vinner om det lag man satsat på vinner matchen. Skulle matchen sluta oavgjord så får man tillbaka halva insatsen och går med vinst på hälften av insatsen. Om det laget man inte satsat på vinner matchen så förlorar man hela sin insats. Dels spelar man alltså på scratch (0) och dels på 0.5.

-0.5: Återigen vinner man om det lag man har satsat på vinner matchen. Däremot förlorar man om det andra laget vinner eller om matchen blir oavgjord.

+0.5: Man vinner om det lag man har satsat på vinner matchen men man vinner också om det blir oavgjort. Enda sättet att förlora är genom att det andra laget vinner matchen.

-0.5, -1 (-0.75): För att vinna måste det laget man satsat på vinna med åtminstone två mål. Skulle det lag man har satsat på bara vinna med ett mål så vinner man på halva insatsen samt får tillbaka halva insatsen. Man förlorar hela sin insats om det andra laget vinner eller om det slutar oavgjort.

+0.5, +1 (+0.75): Här vinner man om det lag man har satsat på vinner matchen eller om det blir oavgjort. Man förlorar om det lag man har satsat på förlorar matchen med åtminstone två mål samt förlorar också om matchen blir oavgjord.

-1: Man vinner om det lag man har satsat på vinner matchen med åtminstone två mål. Skulle det lag som man har satsat på vinna med ett mål så får man tillbaka hela insatsen. Skulle det andra laget vinna matchen eller om det blir oavgjort så förlorar man hela insatsen.

+1: Man vinner om det lag man har satsat på vinner matchen eller om matchen blir oavgjord. Skulle det lag man har satsat på förlora matchen med ett mål så får man tillbaka hela sin insats. Man förlorar bara om det andra laget vinner matchen med åtminstone två mål.

Kombinationsspel

Den här typen av spel betyder att du satsar på mer än ett resultat, kombinerat i ett enda spel. Det kan till exempel innebära att du satsar på tre olika hockeymatcher samtidigt. Kombinationsspel kallas också parlay och det går att spela på åtminstone två och som högst tolv olika resultat. Om du till exempel satsar på tre olika fotbollsmatcher samtidigt i en parlay så måste du ha rätt på alla matcher för att ditt kombinationsspel ska sitta.

Livebetting

Kallas även live-odds eller live-spel. Det här är helt enkelt spel på matcher som för tillfället är pågående. Livespel är numera den vanligaste typen av spelande och är bra mycket mer vanligt än att satsa innan en match har startat.

Cashout

Cashout innebär att du plocka hem vinsten trots att spelresultatet ännu inte står klart. Beloppet du vinner baseras på pågående spel.

Scorecast

Det här är en satsning som går ut på att du ska tippa på vem som gör första målet i en match samt hur slutresultatet i matchen blir. På grund av att det är väldigt svårt att tippa rätt brukar Scorecast vara ett spel med höga odds. Det går ibland också att satsa på vem som gör mål sist. Ett exempel på Scorecast är att Cristiano Ronaldo är den första målskytten samt att Real Madrid vinner matchen med 4-0 till oddset 43,00.

Units

En unit hänvisar till en fast, procentuell del av de pengar du har att lägga på spel, det vill säga din bankrulle. När man pratar om insatser brukar man referera till units istället för att nämna specifika belopp. Eftersom alla spelare har olika stora bankrullar kan en unit vara olika stor beroende på vem man frågar.

Om din bankrulle till exempel är 10 000 kronor så kan du dela man upp den i 100 units (100 procent). Det här betyder att en unit av din bankrulle är samma som 100 kronor (10 000/100 = 100). En annan person kanske bara har 100 kronor i sin bankrulle och i så fall blir en unit för den personen istället en krona (100/100 = 1).

 

Void

Void betyder att en satsning inte är giltig. Det kan bero på många anledningar, exempelvis att en match blir inställd. Vanligt är att man får insatsen tillbaka från spel som har ogiltigförklarats.

 

Över / Under

Här spelar man på huruvida en match kommer sluta över eller under ett visst antal poäng. På spel om fotboll satsar man ofta på över/under två mål, och i hockey där det i regel görs fler mål är det vanligt att satsa på över/under fem mål. Du kan bara välja att satsa på ett av de två alternativen över/under.

Om du till exempel satsar på Under två i en fotbollsmatch betyder det att du vinner om det inte görs fler än två mål i matchen. Satsar du istället på Över två så måste det göras tre mål eller fler för att du ska vinna.

Money line (ML)

Ett annat namn för Money Line är matchodds. Den här typen av spel innebär att man satsar på att ett lag kommer vinna utan handikapp eller oavgjort. När man spelar ML spelar man oftast bara på att ett lag ska vinna eller förlora, men det kan skilja sig åt beroende på vilken liga och vilken spelsite man spelar på (ibland betalas satsningen tillbaka vid oavgjort, så kolla upp vad som gäller med din spelsajt).

Handikapp

Handikapp används när skillnaden mellan två lag är väldigt stor. För att undvika att ge favoriten lågt odds sätter man in ett handikapp på till exempel 3,5 mål. Det här innebär att favoriten måste vinna med minst fyra mål.

Dubbelchans

Dubbelchans innebär att man halvgarderar. När det gäller fotbollsmatcher kan man välja mellan 1X, 12 och X2.

 

Goal Line

När man spelar Goal Line så satsar man på antalet mål som kommer göras i en match. Det skiljer sig lite från över/under och liknar mer Asian Handicap då det kan bli mer än bara vinst eller förlust. Exempelvis kan man få pengar tillbaka vid ett särskilt antal mål.

Draw no Bet (DnB)

När man spelar Dnb så satsar man på hemma eller bortaseger i en match. Blir det oavgjort så får man pengarna tillbaka.

 

Halvtid / Fulltid

Förklarar om din satsning gäller för halvtid eller fulltid i förhållande till den tid som matchen tar att avgöra. På fotbollsmatcher brukar man till exempel satsa på att ett visst antal mål ska göras under första halvan av matchen (halvspel) eller att ett visst antal mål har gjorts vid slutet av matchen (fulltid).

Singelspel

Ett enkelt spel på en match med ett odds. Det kan till exempel vara att IFK Göteborg skulle vinna mot AIK till oddset 2,45.

Dubbel

När man spelar dubbel så kombinerar man två matcher. För att vinna dubbeln måste både matcherna vinnas.

 

Head To Head (H2H)

Head to Head betyder helt enkelt att man satsar på att ett lag kommer vinna eller förlora mot ett annat lag. Det liknar 1x2 men skiljer sig från Asian Handicap där man kan satsa utefter kvaliteten på spelarna eller lagen.

Udda / Jämnt

När man spelar på udda / jämnt så väljer man att ett av alternativen ska gälla för ett visst utfall i till exempel halvtid eller fulltid. Det kan till exempel vara att man satsar på att antalet mål som kommer göras kommer vara udda efter 45 minuter av en fotbollsmatch, eller att det kommer spelas ett jämnt antal hörnor under hela matchen.

Both Teams to Score (BTTS)

Det här betyder att exempelvis två lag i en hockeymatch måste göra mål för att man ska vinna.

Vinstmetod

Vinstmetod är det sätt som används för att avgöra en match. Vinstmetod brukar komma till tals när det handlar om sporter som boxning där det inte är så uppenbart vilken sida som har vunnit matchen. I boxning finns det flera sätt att avgöra en match och exempel på vinstmetoder är KO (Knockout), TKO eller tekniskt knockout.

Oavgjort - kan bestämmas av antal poäng och kallas då kort för "oavgjort". Vinstmetoden "tekniskt knockout" betyder istället att en domare har stoppat en match innan femte ronden på grund av något annat än KO.

KO: När en av boxarna inte ställer sig upp efter 10 sekunder räknas det som Knockout.

TKO: Efter tre knockdowns, eller när domaren väljer att stoppa matchen, kan vinstmetoden bestämmas till TKO. Även utomstående personer kan skapa en TKO genom att exempelvis en boxares manager kastar in handduken eller på annat sätt bryter matchen.

BettingFeber.se är en obunden jämförelsesajt för bettingsajter på nätet. Informationen på sajten är ämnad för underhållning och utbildning. Tredje part kan ändra eller avbryta bonusar/erbjudanden och BettingFeber kan ej hållas ansvariga för felaktig information. Erbjudanden gäller enbart personer över 18 år som är bosatta i Sverige. Var vänlig läs regler och villkor hos respektive casino innan du registrerar dig eller tackar ja till en bonus.

Copyright © 2024 BettingFeber